0598 - 61 95 74

Dit moet je weten over het verdwijnen van de VAR

Vanaf nu is er de modelovereenkomst voor zzp’ers 


De Verklaring arbeidsrelatie (VAR), de zogenoemde zelfstandigenvergunning, verdwijnt. Het bleek namelijk dat bedrijven ‘zelfstandigen’ hetzelfde werk lieten doen als hun medewerkers in loondienst. Dat was voordeliger voor de bedrijven: zij dragen minder premies af. En minder voordelig voor de zelfstandige: die komt in een slechte onderhandelingspositie en heeft minder rechten en zekerheden (bijv. opbouw pensioen en uitkering bij ziekte). 


Het aantal zzp’ers in Nederland neemt de laatste jaren alleen maar toe. Het verdwijnen van de VAR heeft daardoor gevolgen voor een miljoen zelfstandigen. 

Per 1 mei is de VAR vervangen door modelovereenkomsten. De nieuwe modelovereenkomsten moeten schijnzelfstandigheid tegen gaan en fiscale fraude beter bestrijden. De Belastingdienst publiceert voor bepaalde sectoren modelovereenkomsten. Bestaat er nog geen modelovereenkomst, dan moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers deze zelf opstellen en ter goedkeuring aan de Belastingdienst overleggen. Opdrachtgevers zijn nu zelf aansprakelijk wanneer de Belastingdienst oordeelt dat er geen sprake is van zelfstandigheid. 

Belangrijk voor u als zzp’er: 

  • Een modelovereenkomst afsluiten is niet verplicht. De opdrachtgever loopt dan wel het risico dat de samenwerking achteraf wordt beoordeeld als een dienstverband: met loonheffingen en premies achteraf als gevolg. 
  • Gebruik je een modelovereenkomst van de website van de Belastingdienst, dan is het voldoende om bij de Belastingdienst te melden welke overeenkomst er ingevuld is. 
  • Blijkt dat een getekende modelovereenkomst in de ogen van de Belastingdienst niet klopt, dan zijn de gevolgen daarvan voor de opdrachtgever. 
  • Zorg ervoor dat je weet hoe het nieuwe systeem werkt, zodat je de opdrachtgever een modelovereenkomst kan overhandigen wanneer deze daarom vraagt. 
  • Voor elke opdrachtgever stel je een nieuwe modelovereenkomst op. Deze is geldig zolang de aard van het werk hetzelfde blijft – dat kan dus enkele weken, maar ook enkele jaren zijn. 
  • Vanaf 1 mei 2017 gaat de Belastingdienst actief controleren op het gebruik van de modelovereenkomsten. 

Adviesbureau Van der Tuuk adviseert en ontzorgt zzp’ers bij hun bedrijfsvoering en administratie. Zodat u kan doen waar u goed in bent: zelfstandig ondernemen. 

Benieuwd wat Van der Tuuk voor u kan doen?

Terug naar alle nieuwsberichten