0598 - 61 95 74

Vragen over de loonstrook 2013

De loonadministratie over de maand januari 2013 is verwerkt. En wat blijkt? De netto-loonsom valt voor een aantal medewerkers lager uit. Bij een aantal andere medewerkers vermeldt het eerste loonstrookje juist een hoger salarisbedrag. Hoe zit dat precies?

Natuurlijk wilt u vragen van medewerkers over hun nieuwe salarisstrook zo goed mogelijk kunnen beantwoorden. Adviesbureau Jan van der Tuuk wil u daarbij behulpzaam zijn. In deze nieuwsbrief zetten we de belangrijkste veranderingen voor u op een rijtje. Ook leggen we kort uit wat de redenen van die veranderingen zijn.

Eerste belastingschijf

De overheid heeft de eerste belastingschijf voor de inkomstenbelasting (loonheffing) verhoogd van 33,15 procent naar 37 procent. Hierdoor gaat  iedere Nederlander meer belasting betalen.

Zorgverzekeringswet

De bijtelling van de ZVW is komen te vervallen.

Lage inkomens

Kijken we naar de netto-lonen, dan zien we dat werknemers met een bruto-salaris tot € 1.750 per maand er dit jaar op achteruit gaan. Het betekent dat ze netto minder uitbetaald krijgen.

Hogere inkomens

Wie meer verdient dan bruto € 1.750 per maand gaat erop vooruit. Deze groep medewerkers krijgt in 2013 een hoger netto-salaris. (Het houdt trouwens niet in dat ze ook meer te besteden hebben, maar dat terzijde.)

Een paar voorbeelden:

bruto-maandsalarisverandering netto-loon
€ 500€ 8 minder
€ 1.500€ 11 minder
€ 1.750€ 1 meer
€ 3.500€ 40 meer

Bij bruto-salarissen boven € 3.500 per maand dalen de netto uit te betalen bedragen weer. De veranderingen van de bovengenoemde salarissen zijn een gevolg van de Wet Uniformering Loonbegrip.

DGA’s

De netto-salarissen van directeur-grootaandeelhouders dalen flink ten opzichte van vorig jaar. Ook dat is een gevolg van de bovengenoemde wet. Wat bij deze salarissen extra aantikt, is het vervallen van de bijdrage ZVW. Afhankelijk van het hoogte van het salaris daalt het netto-loon daardoor met enkele honderden euro’s per maand vergeleken met 2012.  

Graag tot uw dienst

Voldoening halen uit tevreden klant

Ik ben Yvonne Drenth-De Boer, medewerker loonadministratie bij Adviesbureau Jan van der Tuuk. U kent mijn stem van de telefoongesprekken, nu ziet u ook het gezicht erbij.

Heeft u na het lezen van deze nieuwsbrief nog vragen over de loonstrook 2013? Neem dan gerust contact met mij op. Ook voor alle andere vragen over lonen en personeel kunt u natuurlijk bij mij terecht.

Voor het gemak zet ik de zaken waarmee ik u van dienst ben of kan zijn even op een rijtje:

 • loonstroken gereedmaken (op basis van vast of flexibel aantal uren)
 • pro-forma loonberekeningen uitvoeren (wat houdt uw medewerker netto over van het bruto salaris?)
 • loonheffingen indienen bij de Belastingdienst
 • pensioenopgaven doen (detailhandel)
 • arbeidscontracten voor nieuwe medewerkers opstellen
 • de aanmelding nieuwe werknemer en andere formulieren toezenden
 • aanmelding pensioenfonds verzorgen
 • ontslagaanvragen bij het UWV indienen
 • vragen over CAO’s beantwoorden
 • loonjaaropgaven voor uw werknemers samenstellen
 • naverrekeningen doen voor bijvoorbeeld verzuimverzekeringen
 • aanspreekpunt zijn bij controle loonheffing door de Belastingdienst

Mijn streven is om alles goed en nauwkeurig te administreren en te verzorgen, zodat u tevreden bent. Dat geeft mij dan weer veel voldoening.

Terug naar alle nieuwsberichten