0598 - 61 95 74

Zo loop je als ondernemer geen belastingteruggave mis

Ondernemers lopen soms wel duizenden euro’s belastingteruggave mis doordat ze geen gebruik maken van de zogeheten middelingsregeling. Hoe zit dat? 5 vragen en antwoorden over de regeling.

1.  Wanneer kom je als ondernemer voor de regeling in aanmerking?

De middelingsregeling is interessant voor ondernemers met een inkomen dat over een periode van drie jaar gedurende één jaar sterk afwijkt naar boven of naar beneden.

2. Hoe bereken je het gemiddelde inkomen?

Bij middeling bereken je je gemiddelde inkomen over 3 aaneengesloten kalenderjaren. Dit is het middelingstijdvak. Vervolgens kijk je hoeveel inkomstenbelasting je per jaar moet betalen.

3. Wanneer heb je recht op teruggave?

Op basis van het gemiddelde inkomen over 3 jaar herbereken je vervolgens de inkomstenbelasting. Zijn je nieuwe belastingbedragen lager dan die van de eerdere aanslagen? Dan heb je mogelijk recht op belastingteruggave. Dat kan oplopen tot soms wel duizenden euro’s voordeel.

4. Hoe dien je een middelingsverzoek in?

Van de ruim 90 duizend ondernemers die in aanmerking komen voor de regeling, maken er nu maar zo’n 21 duizend gebruik van. Dit blijkt uit een evaluatie van de regeling door MKB-Nederland en VNO-NCW. Dat heeft waarschijnlijk te maken met zowel onbekendheid met de regeling als met de administratieve rompslomp die zo’n herberekening met zich meebrengt. Je hebt niet alleen alle gegevens van het middelingstijdvak nodig, maar ook de laatst opgelegde definitieve aanslagen van die jaren. Ook moet je de tarieven inkomstenbelasting bij de hand hebben. Verder is het  natuurlijk verstandig goed te kijken naar welk middelingstijdvak in jouw geval het voordeligst is. Heb je ook inkomsten uit het buitenland, dan wordt het allemaal nog iets ingewikkelder.

5. Veranderen je oude aanslagen inkomstenbelasting?

Nee. Middeling heeft geen invloed op de hoogte van je belastbaar inkomen en verzamelinkomen van de jaren waarover middeling is aangevraagd. De hoogte van de aanslagen inkomstenbelasting blijft hetzelfde.

Hulp nodig bij middeling? Stuur dan even een berichtje .

Terug naar alle nieuwsberichten